dinsdag 4 mei 2010

Véronique de Kock presenteert "Move Like Michael Jackson"


Véronique de Kock presenteert finale van "Move Like Michael Jackson".

'Als ik jou zie, dan moet ik aan mijn broer Michael en mijn jeugd denken.' Natuurlijk riep juryvoorzitter Jermaine Jackson zaterdagavond de jongste kandidaat uit tot winnaar van Move like Michael Jackson. Toch stond de 9-jarige Luciano even tevoren nog te sterven omdat hij in de fout was gegaan.

Hij stond te beven als een riet, alsof hij bang was voor het ongelofelijke pak slaag dat hij zou krijgen als hij zou verliezen, door het foutje dat hij in dat laatste dansje had gemaakt.

Even was het heel raar om naar de ontknoping van de finale van die Michael Jackson wedstrijd op VT4 met presentatrice Véronique de Kock te kijken.

Dit was een kereltje dat blij zou moeten zijn omdat hij het zover geschopt had, en niet een piepjonge finalist met de angst in de ogen en de stress op het gezicht. De andere finalist, de 42-jarige Belg Mike Alvarez, stond er een beetje voor spek en bonen bij.

'Ik vond het zelf ook verschrikkelijk om hem daar te zien sterven', zegt Luciano's moeder Luciana Hiwat uit het Nederlandse Rotterdam een dag later.

'Ik had verschrikkelijk met hem te doen. Vooraf had ik hem nog op het hart gedrukt dat hij vooral plezier moest hebben bij zijn optredens. Dan zou alles wel goed komen.'

'Maar tijdens die laatste proef had hij een foutje gemaakt. Hij moest al dansend op één hand blijven draaien, maar hij verloor zijn evenwicht.

Volgens mij is het niemand echt opgevallen, voor zijn gevoel had hij gefaald. En Luciano is nu eenmaal verschrikkelijk perfectionistisch. Hij vond heel zijn act verpest. Het zijn niet wij die hem de druk opleggen, hij is zelf zo.'

Even later kwam het toch nog allemaal goed. Jermaine Jackson verkoos de jongste boven de oudste finalist (zij hadden de vier andere finalisten eerder al uitgeschakeld) en riep Luciano uit tot winnaar.

Moeder Luciana wacht nu de moeilijke taak om haar olijke zoontje zo goed mogelijk te begeleiden. Hij won onder meer een optreden op een speciaal huldeconcert voor Michael Jackson in Londen, al is het nog lang niet zeker wanneer dat zal plaatsvinden.

'Na afloop hebben Jermaine, Véronique de Kock en de andere juryleden me op het hart gedrukt dat ik goed moet uitkijken', zegt Luciano's moeder. 'Ze waarschuwden me voor alle mensen die me nu zullen benaderen en die een stukje van Luciano zullen willen.

Ik weet dat ik niet zomaar met iedereen in zee mag gaan. Ze hebben me ook de goede raad gegeven om Luciano op zangles te sturen.

Maar ik ben niet echt bang voor wat er gaat gebeuren. We zijn ons bewust van de valstrikken en ik zorg ervoor dat Luciano goed begeleid zal worden.'

'Ik wilde eerst trouwens niet dat hij meedeed aan Move like Michael Jackson. Hij had op zijn zevende al meegedaan aan Holland's got talent op de Nederlandse tv-zender SBS 6 en ik vond het welletjes.

Maar hij heeft gesmeekt om dit te mogen doen. Niet om een ster te kunnen worden, maar om te kunnen dansen op dat concert in Londen.'

'Gelukkig lijdt de school er niet al te erg onder', zegt zijn moeder. 'Vorige week had hij nog twee toetsen: topografie en taal. Voor de ene had hij een tien, voor de andere een negen, en dat ondanks alle drukte.'

'Toen hij vanochtend uit zijn bed kwam, heeft hij nog eens naar de finale gekeken. Hij stond echt naar dat scherm te staren. Mam, knijp eens in mijn arm, heeft hij me toen gezegd. Dat Jermaine naast Véronique de Kock zei dat Luciano hem deed denken aan Michael, heeft hem nog het meest geraakt. Dat vond hij het allermooiste compliment.'