vrijdag 12 maart 2010

Véronique de Kock presenteert samen met Katja Retsin pre-show 'Nacht van de Vlaamse Televisiesterren'


Véronique de Kock presenteert samen met Katja Retsin de pre-show 'Nacht van de Vlaamse Televisiesterren' op een.

Op zaterdag 6 maart vindt in de Ethias Arena in Hasselt de derde editie van 'De nacht van de Vlaamse Televisiesterren' plaats. Tijdens een grote liveshow worden de beste tv-programma's en tv-figuren van 2009 bekroond.

De uitreikingsceremonie zie je live op Eén. Het wordt opnieuw een groots tv-gala met dit jaar dertien trofeeën en winnaars. Alle grote namen uit de Vlaamse televisiewereld zullen aanwezig zijn.

Tijdens de live-uitzending kan jij stemmen voor het populairste programma. De genomineerden zijn: 'Code 37', 'De pappenheimers', 'De slimste mens ter wereld', 'Van vlees en bloed'.

Ook dit jaar nemen nieuwsankers Cathérine Moerkerke en Wim De Vilder de presentatie voor hun rekening. Tijdens de eerste twee edities hebben ze al bewezen dat ze niet alleen de geknipte presentatoren voor een stijlvol gala waren maar dat ze ook wonderwel bij elkaar passen. Het raakvlak tussen hen is groot, de wederzijdse sympathie ook. Kortom: de perfecte gastheer en gastvrouw op het podium.

Alle topfragmenten van 2009 komen aan bod. En dat zijn niet alleen de genomineerde figuren of programma’s. We blikken tijdens de uitzending terug op de meest grappige en spraakmakende momenten. Hilarisch, emotioneel, treffend en altijd beklijvend. Wat iedereen is bijgebleven en wat iedereen wil terugzien.

Omdat niemand de aankomst wil missen van alle grote namen uit de Vlaamse televisiewereld, zendt Eén na het journaal van 19u, een pre-show uit. De presentatie van 'De nacht van de Vlaamse Televisiesterren: De rode loper' ligt dit jaar in de handen van Véronique De Kock en Katja Retsin.

Katja Retsin interviewt de Vlaamse celebs op haar natuurlijke habitat, de rode loper. Wat ze die avond dragen en met wie ze gekomen zijn, kom je van Katja te weten. Véronique De Kock wacht bekend Vlaanderen binnen op en polst naar de grootste kanshebbers van de avond.

Ook blikt Véronique De Kock met tv-makers, acteurs en actrices terug op de leukste tv-fragmenten en alles wat hen van het tv-jaar 2009 zal bijblijven.

Het was zaterdag een pijnlijke avond voor de commerciële zenders. De openbare omroep haalde zowat alle Televisiesterren binnen, de rest bleef achter met kruimels. De Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) mocht toch even juichen: Mijn restaurant was de beste realityreeks en Philippe Geubels, die ook in M!LF de show steelt, werd de rijzende ster.

VT4 bleef met lege handen achter. Enkel op de foto's van de afterparty was te merken dat er ook VT4-mensen aanwezig waren op de Televisiesterren (vooral met dank aan Hanne Troonbeeckx en Veronique De Kock).

Meteen fulmineerden een aantal kranten dat het stemsysteem van de Vlaamse Televisiesterren op niks trekt. De redenering gaat zo: de sector kiest wie de Televisiesterren krijgt - er werken meer mensen bij de VRT dan bij de andere zenders - dus wint de VRT de meeste beeldjes en wordt VTM benadeeld. Dat verdient een beeldje voor kortst door de bocht redeneren.

Kan het stemsysteem beter? Jazeker: misschien is het een goed idee om de voorwaarden om te mogen stemmen strenger te maken. Nu kan zowat iedereen die van dicht of van ver met de Vlaamse media te maken heeft, een stem uitbrengen. En dan krijg je vreemde uitslagen, omdat heel wat mensen niet alle programma's gezien hebben, of zich laten leiden door de waan van het moment.

Neem nu de prijs voor beste humorprogramma. Die ging naar Zonde van de Zendtijd. We gunnen het Henk Rijckaert en Bert Gabriëls best om een beeldje op hun schouw te zetten, maar eerlijk is eerlijk: het eerste seizoen van hun programma was niet van een even hoog niveau als M!LF (2BE) en vooral Mag ik u Kussen? (Canvas). De tweede reeks, die nu loopt, is stukken beter en vooral daarom werd hen een ster toebedeeld.

Maar heeft dat dan met zendervoorkeuren te maken? Laat ons even kijken naar de ster voor 'beste acteur'. Die ging naar Koen De Graeve.

Een geweldige acteur, dat zult u ons nooit horen ontkennen, maar het was Lucas Van den Eynde die in Van vlees en bloed de rol van zijn leven speelde. Maar die verdween na de Woestijnvis-reeks - goed een jaar geleden - een tijd uit beeld, terwijl Koen De Graeve niet van het (grote én kleine) scherm te meppen was.

De conclusie 'VTM wordt benadeeld' volgt uit twee categorieën: 'beste nieuwsprogramma' en 'beste presentatrice'. In de eerste won Het Journaal het van ondermeer Het Nieuws. Moest Het Nieuws winnen? Wat ons, neutrale waarnemers betreft, niet. En ook volgens de kijkcijfers steekt Het Journaal er bovenuit.

De beste presentatrice dan. Wij hadden vooraf gegokt op een postume award voor Yasmine, bij VTM hadden ze graag Dina Tersago zien winnen, maar het werd uiteindelijk - wederom - Phara de Aguirre. De uitleg hiervoor is eenvoudig: een sector kiest altijd graag voor het label 'kwaliteit'.

Het programma Phara is intellectueel hoogstaande televisie, Boer zkt vrouw is entertainment, net zoals Zo is er maar een dat is. (Een lid van de Televisieacademie twijfelde zelfs geheel onterecht of Tersago wel genomineerd had moeten zijn.) Dat is niet alleen bij de Televisiesterren zo.

Omdat een sector graag voor 'kwaliteit' kiest, won Clouseau zelden een Zamu-Award en komt dEUS schouwen tekort om de beeldjes te plaatsen.

Dat de VRT meer beeldjes binnenhaalt is ook logisch: er is meer geld aan de Reyerslaan, dus worden er meer programma's gemaakt. Bovendien kan de openbare omroep het zich permitteren niet enkel voor kijkcijfers te gaan (zie de prijs voor Belpop).

Dat VTM niet benadeeld wordt, blijkt trouwens ook uit de voorgaande episodes, toen het stemsysteem net hetzelfde was. Veerle Baetens en Sara waren de grote overwinnaars in 2008. En vorig jaar kreeg Hilde Baerdemaeker het beeldje als beste actrice. Nochtans namen ze het toen op tegen stevige Eén-kleppers.

VTM had gewoon de pech dat 2009 hét jaar van Van vlees en Bloed was. De serie snoepte maar liefst vier awards weg. Zelfs toplui van de commerciële zenders verkondigden 'fan' te zijn. Dit jaar heeft zich nog niet zo'n klepper aangediend, dus liggen er kansen voor, we noemen maar wat, Code 37.

Komende jaren zullen allicht ook prijzen voor medewerkers achter de schermen worden uitgereikt. Ook daar zullen heel wat VTM-programma's in de prijzen vallen. En tegen dan zullen de gevolgen van de stevige besparingen bij de VRT allicht ook op het scherm te merken zijn.

Uiteindelijk stal Véronique de Kock de show op de afterparty van de 'Nacht van de Vlaamse Televisiesterren'.